Inmiddels is de zaterdag onze bakdag geworden. Rustig aan opstarten in joggingbroek en even niet turend op het scherm. De handen uit de mouwen en kneden op zaterdag. We ploegen door mijn kookboeken op zoeken naar een lekker recept voor koekjes bij de koffie of een lekker gevuld brood voor bij de borrel. Deze zaterdag trokken we alles uit de kast en bakten we koekjes en nog een appeltaart.
(lees verder onder de foto’s)
Bakfeestje
Bakken doe ik nooit alleen. Madee is altijd wel in voor een bakfeestje. Het resultaat is dan misschien iets minder strak en fotogeniek, maar de lol des te groter. We maakten eerst koekjesdeeg voor brosse koekjes met amandelschaafsel en een vleugje citroen.
Wat heb je nodig voor een flinke trommel vol koekjes:
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter
- 150 gram witte basterd suiker
- 1 eidooier
- snuf zout
- 0,5 theelepel baking soda
- rasp van een halve citroen
- amandelschaafsel
- losgeklopt ei (om te bestrijken)
Hoe maak je de koekjes:
Doe alle ingrediënten in een kom, behalve het losgeklopte ei en het amandelschaafsel en kneed het deeg totdat je er een mooie bal van kunt maken. Leg de bal een half uur (in plastic folie) in de koelkast te rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden.
Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 0,4 millimeter dikte. Steek de koekjes uit met vormpjes welke je leuk vindt en leg ze op de bakplaat. Bestrijk met met het losgeklopte ei en bestrooi rijkelijk met amandelschaafsel. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin. Laat ze op het rooster afkoelen. Overheerlijk, echt!
En door met de appeltaart ;).
Appeltaart
De appeltaart maakten we volgens dit recept. We hadden net wat te weinig deeg voor de bovenlaag, maar de krokante dikke korst overheerlijk. Wat is jouw favoriete zaterdag bakrecept? Pizza, notenbrood, kwarktaart? Deel je recept hieronder of via hallo@wimke.nl en wie weet maak ik jouw recept volgende week zaterdag.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
1 Comment
Kristien Nys
11 maart 2017 at 16:57Fijn, zo’n bakzaterdag. Hier proberen we ook regelmatig zoiets te doen. Doorgaans kookzondag: een hele dag met z’n allen in de keuken, om wat aan foodprepping voor de week te doen.