Zelf een panbrood bakken? ik ga je in dit blog uitleggen hoe je dit moet doen! Maar eerst…. pindakaasfans opgelet! Hoe klinkt pindakaas met zeezout karamel of met dadel kaneel, kokos zeezout…. Ik heb de Pindakaaswinkel ontdekt dit is waar ik op zat te wachten. Pindakaas met wat extra’s, en dan bedoel ik niet de stukjes noot.
Wat lees je in dit blog
De Pindakaas ook te koop in Friesland gelukkig
De (online)winkel heeft verschillende punten in Nederland waar je de pindakaas kunt kopen. Gelukkig hebben ze ook een afhaalpunt in Friesland en is het natuurlijk online te bestellen. Ik bakte er een panbrood bij, met een beetje roomboter en de karamel zeezoutvariant is het bijna een taartje.
Panbrood is makkelijk te maken
Panbrood is echt heel gemakkelijk te maken en je hebt verschillende varianten. Bijvoorbeeld de gezonde variant met haver, speltbloem en boekweitmeel van Havermoutje. Ik maak de variant van tarwebloem.
(voor het recept lees verder onder de foto’s)
Recept voor het maken van panbrood
- 450 gram tarwebloem
- theelepel gist
- ongeveer 400 milliliter lauwwarm water
- flinke snuf zout
Meng de gist met een scheutje water zodat de gist oplost. Meng alle ingrediënten in een kom totdat je een mooie zacht bol deeg hebt. Hij mag licht plakkerig zijn. Als het te plakkering is voeg je nog een beetje bloem toe. Laat het deeg 12 tot 14 uur rijzen in de kom onder een (schone) theedoek of huishoudfolie. Ik maakte het deeg om 21:00 uur ‘s avonds zodat ik het de volgende dag ‘s ochtend om ongeveer 10 uur kon afbakken.
Afbakken panbrood
Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de pan (nog zonder deeg) in de oven. Als de oven op temperatuur is, neem je de bol deeg (strooi even een beetje bloem erover, dan plakt het minder) en leg de bol op een vel bakpapier. Doe de bol in de hete pan, deksel erop en zet in het midden van de oven. Bak het brood in 30 minuten gaar. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en doe de pan nog eens 20 minuten in de oven voor een mooi lichtbruine krokante korst. Haal het brood uit de pan en laat het brood op een rooster afkoelen. Als het brood nog warm is snij je er een plak af en smeer er een flinke lik pindakaas met karamel zeezout op! Hemels!
Je kunt met dit recept talloze heerlijke variaties maken. Maak eens brood met krenten en rozijnen, pecannoten en cranberry’s, hazelnoten en kaneel… Dit panbrood is trouwens ook perfect voor op de Paastafel.
Nog meer heerlijke recepten
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
3 Comments
Ayla
6 april 2017 at 08:52Ohh wat heerlijk!! Ik ben inderdaad een pindakaaslover, en er zijn weinig dingen zo lekker als vers brood met pindakaas! Gisteren toevallig geprobeerd broodjes te bakken en dat ging volledig de mist in, dus dit klinkt meteen extra hemels!
Alet
8 april 2017 at 07:37MMM dat ziet er heerlijk uit!
Danielle
11 april 2017 at 17:53Dat brood ga ik binnenkort eens proberen! Heb al 2 jaar een boek in huis over brood bakken, maar steeds als ik er in duik denk ik “Wat een gedoe!”. Dit lijkt zo eenvoudig, ben benieuwd!