Sodabrood is een klassieker, net zoals het panbrood dat ik een paar maanden terug maakte . Het mooie aan sodabrood is dat het geen ingewikkelde techniek vereist: je hoeft niet te kneden, te vouwen, of uren te wachten op rijzen. Alles wat je nodig hebt zijn een paar basisingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt, en binnen een uur kun je een versgebakken brood op tafel hebben staan.
Wat lees je in dit blog
Soda en karnemelk
Wat dit brood zo uniek maakt, is de combinatie van baking soda en karnemelk. De zuren in de karnemelk reageren met de baking soda en zorgen voor de luchtigheid die normaal gesproken door gist wordt gecreëerd. Dit proces geeft het brood een iets andere structuur, die wat kruimeliger is maar toch heerlijk zacht van binnen en knapperig van buiten. De smaak is vol en licht zuur, wat perfect past bij een plakje gezouten boter of een kom warme soep.
Een recept voor elke gelegenheid
Het is een ideaal recept voor als je weinig tijd hebt, onverwachts bezoek krijgt, of gewoon zin hebt in versgebakken brood zonder al te veel gedoe. Bovendien kun je eindeloos variëren met dit recept: voeg eens wat rozemarijn en knoflook toe voor een hartige variant, of meng er rozijnen en een snufje kaneel doorheen voor een zoete twist. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt het sodabrood aanpassen aan je eigen smaak of die van je gasten.
Tips voor het perfecte sodabrood
In dit blog geef ik je niet alleen het basisrecept, maar deel ik ook een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw sodabrood perfect uit de oven komt. Denk aan de juiste baktijd, hoe je een mooie korst krijgt, en hoe je kunt checken of het brood gaar is van binnen. Dus pak je ovenhandschoenen, zet je oven aan, en laten we beginnen met het maken van dit heerlijke, eenvoudige brood!
(het recept voor een supersnel sodabrood lees je onder de foto’s)
Lees ook: Recept pompoencake
Lees ook: Recept sinaasappelcake met amandelen
Wat heb je nodig om een klein sodabrood te maken
- 250 gram bloem
- 200 ml karnemelk
- Snuf zout
- kleine theelepel baking soda
- Als extra opie: zwarte olijven, zongedroogde tomaat, rozijnen, tijm… alles wat jij maar lekker vindt. De variaties zijn eindeloos.
Recept Sodabrood
Benodigde tijd: 40 minuten
- Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op
- Verwarm de over voor op 200 graden
- Doe alle ingredienten, behalve de karnemelk, in een kom en mix met een keukenmachine (of je handen) door elkaar
- Giet voorzichtig de karnemelk erbij en meng totdat je een mooie bal deeg krijg
- Leg de bol deel op de bakplaat en kerf een diep kruis in het deeg
- Strooi nog een beetje bloem over het deeg
- Zet de plaat in de oven en haal er na een half uur uit, klaar is je brood!
Sodabrood variaties en tips
Wil je een extra knapperige korst? Besprenkel het deeg dan licht met water voordat je het in de oven zet. Voor een hartige variant kun je fijngehakte kruiden, zoals tijm of bieslook, door het deeg mengen. Voor een iets zoetere variant zijn gedroogde vruchten, zoals rozijnen of abrikozen, een heerlijke toevoeging. Sodabrood is lekker bij bijna elke maaltijd, of je het nu gebruikt om in een stoofpot te dippen of om je dag mee te beginnen met wat boter en jam.
Het ontstaan van sodabrood
Sodabrood ontstond in de 19e eeuw als een reactie op de beperkte beschikbaarheid van gist. In Ierland en andere delen van Europa was gist moeilijk te verkrijgen en ook duur. Mensen begonnen daarom te experimenteren met baking soda als rijsmiddel. De combinatie van baking soda en een zuur ingrediënt, zoals karnemelk, bleek een uitstekende manier te zijn om brood te laten rijzen zonder dat er langdurig gerezen hoefde te worden. Sodabrood werd al snel populair vanwege de eenvoud en snelheid waarmee het gemaakt kan worden, en deze populariteit heeft het tot op de dag van vandaag behouden.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Nog meer heerlijke recepten!
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
4 Comments
Jo's Daughter
26 juni 2017 at 11:50Dat klinkt ontzettend goed en niet eens zo moeilijk 🙂
Alet
28 juni 2017 at 07:21Ziet er heerlijk uit!
Gertrud
29 juni 2017 at 15:17Niks lekkerder dan eigengebakken brood.. prachtige foto’s, krijg er trek van!
Bettina
10 november 2019 at 14:33Zou je de karnemelk ook kunnen vervangen door yoghurt?