Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en meest schattige familielid, een ruwharige teckelpup. Maar ik zal haar in een volgend blog voorstellen, want ze is tè leuk. Wat ik eigelijk wil zeggen; het is voorjaar! En daar waren we met zijn allen echt wel een beetje aan toe. Om het voorjaar te vieren bakte ik een citroencake. In dit blog deel ik met recept voor deze cake.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Overheerlijke cake met citroen en maanzaad
Wat heb je nodig:
- 115 gram zachte (niet gesmolten) roomboter
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 4 grote eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 citroenen (schil en sap)
- optie, handjevol gehakte amandelen
- poedersuiker
- 40 gram maanzaad
We gaan aan de slag om de cake te maken
Benodigde tijd: 50 minuten
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een normaal formaat cakeblik in met bakspray of boter. Doe de zachte boter samen met 115 gram suiker in een mengkom en mix op hoge snelhuid tot een luchtig beslag. Tik een voor een een eitje bij het beslag. Laat nog even flink doormixen tot je een mooi licht en luchtig beslag heb.
- Zeef het zelfrijzendbakmeel bij het ei-botermengsel en spatel het voorzichtig door elkaar.
Rasp de schil van 2 citroenen en pers het sap uit. Doe dit ook bij het beslag. Als laatst spatel je heel voorzichtig het maanzaad en eventueel de gehakte amandelen bij het beslag. De maanzaad geeft ene lekkere nootachtige smaak aan de cake. Let op, meng de cake voorzichtig, want anders komt je beslag niet omhoog. En ik spreek uit ervaring ;). Giet het in het cakeblik en zet in het midden van de oven.
- Check na ongeveer 40 minuten of je cake gaar is door erin te prikken met een satéprikker.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Maak een papje van een halve bus poedersuiker en het sap van een citroen.
Doe steeds kleine beetjes citroensap bij het poedersuiker. Schenk het mengsel over de cake en laat hem er lekker overheen druipen. Wedden dat deze cake in de smaak valt!?
Afval scheiden met de Bo Pedaalemmer
En omdat ik het beslag van cake één niet luchtig genoeg had geklopt, kwam deze ook niet goed omhoog. De smaak van de cake was daarentegen wel verrukkelijk. Ik maakte nog een cake, eentje die wel fotowaardig was ;).
Door het maken van twee citroencakes had ik veel afval, eischalen, citroenschillen en verpakkingen. Deze gooiden we meteen in de nieuwste afvalbak van Brabantia. Ik kreeg deze beauty, de Bo Pedal Bin, van Brabantia. Doordat deze pedaalemmer er mooi uitziet, ruimtebesparend en ook nog eens geurdicht is, mag hij in de keuken blijven staan. Door met je voet op de pedaal te tikken opent de pedaalammer, konden we meteen de vieze eischalen weggooien.
The Ocean Clean Up
Deze Pedal Bo Bin is perfect voor het scheiden van afval. Je kunt de afvalbak krijgen met wel 1, 2 of 3 binnenemmers. Ik koos voor 2 binnenemmers. Eentje van 11 liter een eentje van 23 liter. De kleine voor groente- fruit en tuinafval en de grote bak voor overig afval. Ben je meteen goed bezig door je afval te scheiden. Wist je dat Brabantia ook nog bij ieder verkochte pedaalemmer een bedrag doneert aan The Ocean Clean Up, help je meteen een beetje mee om de oceanen vrij te maken van de plastic soep. Dat geeft mij in ieder geval een goed gevoel!
Heb je onderstaande blogs ook al gelezen?
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Gertrud Prins
14 april 2018 at 18:07Cake ziet er zalig uit zeg!