Recepten

Recept Deense kaneelbroodjes

Ik had jullie ons Kersthuis willen laten zien, ik wilde nog een blog maken en vertellen dat mijn boek Smûk vanuit nu voor 17,95 te bestellen is en ik wilde voor de feestdagen dit recept met jullie delen. Helaas liepen de plannen even anders, een fikse griep gooide roet in het eten. Gelukkig hadden we nog net kunnen proeven van de heerlijke Deense Slakken, Deense kaneelbroodjes waarbij ik de beste recepten van jullie heb gekregen. In dit blog deel ik het recept van Deense kaneelbroodjes.

Deense kaneelbroodjes / Deense slakken

Ik vroeg het recept toen we in oktober een prachtige vakantieweek op het eiland Funen hadden. Op mijn oproep reageerde Willemien en ze was zo lief was om het Deense recept voor mij te vertalen en in deed het in de brievenbus. Maar ook Johanneke stuurde het recept door van haar schoonmoeder Hendrika. Super bedankt dames! Ik heb de recepten naast elkaar gelegd en ze leken alledrie op elkaar. Als je ze samenvoegt krijg je dit heerlijk resultaat.

(lees verder onder de foto’s)

De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes - (c) Wimke.nl

Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina

De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes - (c) Wimke.nl

Als de broodjes geslaagd zouden zijn, had ik beloofd om het recept met jullie te delen. Geslaagd zijn ze zeker! Dit recept van kaneelbroodjes is voor ongeveer 25 broodjes.

Wat heb je nodig om de Deense kaneelbroodjes te maken:

  • 750 gram bloem
  • 500 ml volle melk
  • 3 zakjes (a 7 gram) gist
  • 125 gram gezouten roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterd suiker
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • snuf zout

We gaan aan de slag met het maken van de kaneelbroodjes

Doe de melk in een steelpannetje en verwarm het tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit en doe de zakjes gist erbij. Roer net zolang tot de gist is opgelost in de melk. Doe de melk in een kom en voeg de (zachte) boter, suiker, kardemompoeder, zout en doe de meel er beetje bij beetje bij totdat je een mooi stevig deeg hebt dat niet plakt aan je handen. Doe het deeg in een schone kom en laat het ongeveer 15 minuten rijzen onder een vochtige schone theedoek naast de verwarming.  Kun je ondertussen het kaneelmengsel maken. Vervolgens maak je een kaneelmengsel om het deeg mee in te smeren.

De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes - (c) Wimke.nl

De ingredienten voor de vulling van de kaneelbroodjes

  • 125 gram roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 kleine eetlepels kaneel

Doe de roomboter in een steelpannetje en verwarm langzaam zodat alle boter gesmolten is. Doe de kaneel en suiker erbij en laat een beetje afkoelen zodat de boter een smeerbare dikte heeft.

Na 15 minuten is het deeg flink gerezen. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en leg daar de bol deeg op. Snij het deeg in tweeën. Leg een deel even aan de kant.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 cm x 40 cm.  Smeer de helft van je kaneelboter-mengsel over het deeg. Rol je deeg vanaf de smalle kant (30 cm) op. Let op, smeer de laatste centimeters niet in met de kaneelboter, dan plakt je deeg minder goed.

Voor je ligt een opgerolde rol deeg en snij nu plakken van ongeveer 2 cm breed. Leg de rolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat wat ruimte om de rolletjes vrij.

Laat de rolletjes nog eens rijzen (ongeveer 30 minuten) onder een vochtige theedoek op een warme plek. Dit is erg belangrijk, want hierdoor worden de slakken lekker zacht en luchtig.

De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes - (c) Wimke.nl

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je slakken nog eens mooi gerezen zijn smeer je ze in met:

  • een losgeklopt eigeel,
  • eetlepel melk
  • en snuf zout

Klopt alles goed door elkaar en bestrijk de slakken rijkelijk. Doe ze in de oven en na ongeveer 16 minuten zijn ze klaar. Laat ze een beetje afkoelen en maak ze helemaal af met een topping  van glazuur van poedersuiker en een drupje water. Genieten maar!

Liefs Wimke

De heerlijke Deense Slakken, de Scandinavische Kaneelbroodjes - (c) Wimke.nl

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!

Lees hieronder nog meer heerlijke recepten

Recept bokkenpootjestaart

Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…

Lees meer…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…

Lees meer…

3 Comments

  • Reply
    Alet
    30 december 2018 at 08:02

    Hai Winke, die zien er heerlijk uit.
    Ik wens jullie ook een hele fijne jaarwisseling en het allerbeste voor 2018!
    X

    • Reply
      Alet
      30 december 2018 at 08:03

      ehhh, sorry, Wimke dus 🙂

  • Reply
    Natusia
    1 februari 2020 at 10:10

    Hi Wimke, wat voor gist heb je gebruikt. De droge vorm?

    Groetjes

Leave a Reply