Wat doen jullie in de herfstvakantie? Soms voel ik mij een beetje schuldig omdat we tot 12:00 uur in de pyjama zitten. De meiden spelen Minecraft op de iPad en ik ruim wat op, klus in huis en werk aan de keukentafel. Ik vraag mij dan af… moeten we niet het bos in, een bioscoopje pakken of een drie lagen taart bakken? Vandaag gingen we eindelijk in actie. Ik had kaartjes voor Walibi, een zak broodjes en pakjes drinken gehaald, maar helaas, we waren even vergeten dat Saar niet zo lang alleen kan 🙂
Naar het zwembad
We gingen voor het alternatieve programma: het zwembad. Prima idee dacht ik zo. Maar ik was niet de enige met dit briljante plan. Mijn tip: ga nooit in de herfstvakantie naar het zwembad! Het was zo druk, dat er een afzetlint was voor de rij, er miste nog een bordje: vanaf hier nog 30 minuten. Desalniettemin, de meiden hadden een topochtend, ondanks dat we om 12:00 uur alweer thuis waren. Hup, hawaïpizzaatje in de oven en naar buiten, knutselen. Pompoenlichtjes maken!
(Lees verder onder de foto’s)
We gaan aan de slag om de pompoenlichtjes te maken
Ik haalde een tas vol pompoenen, stevig en oranje, klaar voor een middag vol creativiteit. Het was een typische herfstdag; het rook naar bladeren en de lucht voelde fris. Binnen legde ik een grote vuilniszak op tafel – een beschermlaag tegen al het onvermijdelijke knoeien. Het feest kon beginnen.
De pompoen uithollen
Als eerste snijd je de onderkant van de pompoen open, een stevig gat om toegang te krijgen tot het hart van de vrucht. Met een lepel haal je vervolgens alle pitten eruit, een plakkerige, glibberige klus die stiekem toch altijd weer leuk is om te doen. Een goede tip is om de pompoen echt goed leeg te schrapen, zodat het licht straks beter naar buiten kan schijnen.
Patronen boren
Om de gaatjes mooi gelijkmatig over de pompoen te verdelen, plakte ik een stuk schilderstape rondom het midden van de pompoen. Dit hielp om de gaten netjes en symmetrisch te boren. Het geluid van de boormachine klonk even luid, maar al snel veranderde het in een soort ritmisch gezoem. De gaatjes ontstonden een voor een, alsof je kleine sterren maakte op de bolvormige nachtelijke hemel van de pompoen.
Het eindresultaat
Toen alle gaten erin zaten, was het tijd voor de finishing touch. We plaatsten een nep-waxinelichtje in iedere pompoen en wachtten tot de schemering viel. Het flikkeren van de lampjes gaf de pompoenen een sfeervol effect, met kleine lichtpuntjes die door de gaatjes schenen. Het voelde bijna magisch – alsof we voor even onze eigen lichtjeswereld hadden gecreëerd.
Lees ook eens: Recept pompoen pannenkoeken. Zoet en lekker smeuïg. Serveer ze bij het ontbijt of als tussendoortje. Eet smakelijk!
Halloween & Pompoencake
Zet de lichtjes bij de voordeur tijdens Halloween en 11 november, of creëer een knusse sfeer in huis — het is ook hartstikke gezellig. De warme gloed van de lichtjes zorgt meteen voor een uitnodigende uitstraling. Deze activiteit was niet alleen perfect herfstvakantieproof, maar ook een stuk relaxter dan de hectiek van het zwembad. Ideaal om samen met de kids te doen, zonder dat er haast of druk bij komt kijken.
Gebruik je voor de lichtjes eetbare pompoenen? Dan kun je er na afloop nog iets lekkers van maken! Denk bijvoorbeeld aan een romige pompoensoep, heerlijk met een beetje verse gember voor een warme kick op een koude herfstdag. Of bak er een pompoencake van — een absolute aanrader, helemaal herfstproof. Op deze manier heb je niet alleen een sfeervolle decoratie, maar kun je ook nog genieten van een smaakvolle traktatie. Dubbel plezier!
Fijne dag!
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
No Comments