Fries Geluk

Fries Geluk: bermblommen (bermbloemen)

Wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? En als geboren en getogen Fries snap ik dat, ik geef mijn geluksmeter ook een 9+. Mijn gelukslevel schiet omhoog door een zomerdag door te brengen op de Oudegaaster Brekken, een veldboeket met bermbloemen uit de berm, roeien op de Friese wateren of een weekend met familie uitwaaien op Terschelling. Het is zo simpel.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

Wat zijn bermbloemen

Bermbloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook van cruciaal belang voor de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht. Ze verrijken het landschap met hun kleurrijke pracht en bieden een thuis aan tal van insecten en kleine dieren.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

Bermbloemen zijn wilde bloemen die vaak langs wegen, dijken en in open velden groeien. Ze variëren van madeliefjes tot klaprozen en bieden een natuurlijke en vaak ongeplande schoonheid aan onze omgeving. Deze bloemen spelen een essentiële rol in het bevorderen van biodiversiteit door leefruimte en voedsel te bieden aan verschillende soorten insecten, waaronder bijen, vlinders en andere bestuivers.

Fries Geluk

Het Friese Geluk wil ik met jullie delen. Mijn blog heeft naast de zelfmakers en de recepten nu een extra categorie Fries Geluk. Hier deel ik al het mooie van Friesland, plekken waar je even wilt stoppen voor een picknick, mooie stranden, knusse dorpjes, pluktuinen en wie misschien een lekker fries recept of zelfmaker.

Soms krijg ik een mail of vraag via Facebook van lezers die een weekend naar Friesland komen. Ik deel dan graag mijn Friese topplekken en deze plekken deel ik nu ook op mijn blog.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

De voordelen van Bermbloemen

Bermbloemen zijn veel meer dan alleen decoratie. Ze vormen een belangrijk onderdeel van ons ecosysteem. Door nectar en stuifmeel te leveren, ondersteunen ze bestuivers die op hun beurt essentieel zijn voor de voedselproductie. Bovendien helpen bermbloemen bij het vasthouden van bodemvocht, het voorkomen van erosie en het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

Bermbloemen in verschillende seizoenen

Bermbloemen brengen variatie en kleur in de verschillende seizoenen. In de lente komen de eerste bloemen zoals paardenbloemen tevoorschijn, gevolgd door een uitbundige bloei in de zomer met soorten zoals klaprozen en margrieten. In de herfst zijn er vaak nog laatbloeiers te zien die een zacht kleurenpalet toevoegen aan het landschap.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

Het behoud en de bescherming van Bermbloemen

Het behoud van bermbloemen is erg belangrijk voor het waarborgen van biodiversiteit. Er zijn tal van initiatieven en projecten die zich richten op het beschermen van deze kostbare bloemen. Gemeenten en natuurbeschermingsorganisaties zetten zich in voor het creëren van bloemrijke bermen door bijvoorbeeld minder frequent maaien en het inzaaien van inheemse bloemensoorten.

Bermbloemen persen

Dit is de eerste in de serie Fries Geluk: Bermblomen (bermblommen). Fries Geluk wat gewoon om de hoek groeit maakt mijn dag. De berm in IJlst wordt niet meer zo vaak gemaaid als vroeger en dat vinden we helemaal niet erg. Dit weekend namen we de pocket flowerpress van studio Carmela Bogman mee, een schaar en plukten de mooiste blommen. Deze stopten we meteen tussen de velletjes papier van het persboekje. De mobiele bloemenpers gemaakt van semi transparant kunststof met er tussenin een boekje dat dienst doet als pers. Nadat de bloem is geperst kun je de Pocket FlowerPress gebruiken als lijstje om je geperste bloem in op te hangen. Zo handig, simpel en leuk, dat ik het jammer vind dat ik dit niet hebt bedacht :).

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

Bermbloemen in Nederland

In Nederland zijn er tal van bermbloemen te vinden die variëren per regio. In het noorden van het land zie je vaak orchideeën in vochtige bermen, terwijl in het zuiden soorten zoals wilde margriet en grote ratelaar te vinden zijn. Deze regionale verschillen zijn te danken aan variaties in bodemtype, klimaat en beheer.

Zelf bermbloemen zaaien

Zelf bermbloemen zaaien kan een verrijkende ervaring zijn en helpt bij het ondersteunen van lokale biodiversiteit. Begin met het kiezen van een geschikte locatie die voldoende zonlicht krijgt en minimaal wordt verstoord. Gebruik een mengsel van inheemse bloemzaden, zaai deze in het voorjaar of najaar en zorg ervoor dat de grond goed voorbereid is. Met een beetje geduld zul je na enkele maanden een prachtige bloemenpracht zien ontstaan.

Fries Geluk, bermblommen plukken en persen
Fries Geluk, bermblommen plukken en persen

4 Comments

  • Reply
    Anna Maria
    9 juni 2017 at 01:40

    Ik als Noord Hollander ben ook heel gelukkig hoor hihi. Maar Friesland ias mooi, bermbloemen nog mooier en ben benieuwd wat je allemaal gaat delen.

    (ik ging vroeger met mijn ouders vaak naar Friesland op vakantie met de tent.)

  • Reply
    Alet
    10 juni 2017 at 07:57

    Wat een leuk idee. Ik ben wel nieuwsgierig naar de mooie plekjes van Friesland.
    Fijn weekend daar!

  • Reply
    Jan J. van Daalen
    10 november 2020 at 17:44

    Wat een mooi en spannend beeld van Friesland. Tegenwoordig wonen we in Limburg in het gebied dat wordt aangeduid met de naam Maasduinen, ook heel mooi.
    Het is me al een paar keer gelukt onze vrienden uit Nijmegen en Groesbeek naar Friesland te doen reizen voor een korte vakantie. Ze waren verbijsterd!

    Met Limburgse groet!

    • Reply
      Wimke Tolsma
      11 november 2020 at 20:06

      Wat ontzettend leuk om te horen! Er zijn zoveel mooie plekken in Nederland. Wij vinden Limburg ook schitterend! Al een paar keer in de buurt van Gulpen vakantie gevierd.

      Fijne avond!

Leave a Reply