Uittips

Culinaire fietselfstedentocht

Je zou denken dat ik bijna alle hotspots van Friesland wel een beetje zou kennen, nou nee dus! Er is nog zoveel meer moois te ontdekken. Wat dacht je van een likeurstokerij in Hindeloopen of chocolaterie Koldewijn en (vooruit, we wilden deze dikke tip voor onszelf houden) camping De Weyde Blick in Warns. Ik ontdekte deze tips tijdens de culinaire fietselfstedentocht. Ik vertel je er meer over in dit blog

Deze ontdekkingstocht hebben we niet zelf bedacht, maar VVV Waterland van Friesland. Ze vroegen ons of we de culinaire 11-stedentocht wilden uittesten. Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten. Nou en of we dat wilden! Bij het woord culinair was ik al om. De tocht gaat langs 7 van de 11 steden en is ongeveer 110 kilometer en op een hippe ebike goed te doen. 

(lees verder onder de foto’s)

Start in Bolsward

Afgelopen vrijdag was het zover! Met de routekaart en een volle accu stapten wopke en ik om 9:00 uur op de ebike, op naar Bolsward! Elk jaar wordt op Pinkstermaandag de Fiets Elfstedentocht door ruim 150.000 deelnemers gefietst. Deze route van 235 kilometer start en finisht in Bolsward. De fietselfstedentocht heb ik nog nooit meegedaan, maar … dit jaar op 4 juni stepte ik de tocht en haalde ik mijn eerste elfstedenkruisje.

Culinaire fietselfstedentocht - Workum

Ambacht in Workum

Vanaf Bolsward fietsen we naar Workum. En het centrum van Workum is erg gezellig en het terras lonkt. Vanaf de hoofdstraat ‘It Noard’ fiets je richting de gezellige terrassen rondom de  Sint Gertrudiskerk. De eerste stop is bij Versmarkt de Drie Ambachten. Een slager, kaasboer en bakkerij onder 1 dak. Echt een uitje inclusief terras. En daar houden we van. Bij familiebedrijf Bakkerij van der Werf nemen we een cappuccino met een Heegje, een boterzacht cakeje met koekkruiden. 

We nemen een stuk Nylander nagelkaas van de Biologische kaasboerderij de Nylander en Wopke proeft volgens slager Thijs de lekkerste droge worst, gemaakt door slager Thijs (Slagerij van der Meer) himself. We kunnen weer door! Op naar Hylpen (Hindeloopen)!

Culinaire fietselfstedentocht - Workum
Culinaire fietselfstedentocht - Workum

Hindeloopen

Hindeloopen is met zijn prachtige blauwe reddingshuisje aan de rand van het IJsselmeer echt een trekpleister. We rijden hier op een zondag regelmatig naartoe voor een wandeling of een vers visje.  Hindeloopen is echt een museumstadje. Wil je niks missen van Hindeloopen en haar hoogtepunten. Maak eens de stadswandeling, je haalt de route voor 3 euro bij de VVV Waterland van Friesland. Hij is voor iedereen goed te doen, want hij is slechts 2,5 kilometer. Je loopt langs de mooiste hoogtepunten en je komt op een leuke manier meer te weten over de geschiedenis. 

Mede en vis bij Sudersee

Naast de oude kerk ligt visrestaurant en likeurenbrouwerij Sudersee. Man man als je een visliefhebber moet je hier even aanschuiven. De mannen vader Piet en zoon Willem vertellen vol passie over hun visrestaurant. We werden verwend met een schaal vol kreeft, mosselen en kokkels, scheermesjes, zalm en witvis. Nog een dikke tip; neem een eigen gebrouwen mede-likeurtje bij de koffie. Piet Bakker kan hier veel over vertellen en er valt ook veel te proeven!

Culinaire fietselfstedentocht - Mede en vis bij Sudersee
Culinaire fietselfstedentocht - mede en vis bij Sudersee

Bonbons met nootmuskaat

We dronken koffie in de theekamer van chocolaterie Koldewijn, een chocoladewinkel waar je je ogen uitkijkt! De complete zaak is beschilderd in Hindelooper schilderwerk. Ons kopje koffie werd geserveerd met een Hindelooper tonnetje, een bonbon met kruiden van vroeger. In het Hindelooper tonnetje zit een snufje nootmuskaat. Paul Koldewijn, maakt op ambachtelijke wijze alle bonbons in zijn atelier in de tuin. 

Warns en Stavoren 

En we fietsen door naar onze overnachtingsplek: vakantiepark de Weyde Blick in Warns. Met al ruim 60 km op de teller snakten we naar een pauze. We laadden de fietsen op, namen een douche en dronken een biertje. Helaas waren we onze zwemkleding vergeten, anders hadden we nog even kunnen plonzen in het zwembad. Onze spullen dropten we in de Mafkeet, een stoere Scandinavische trekkershut compleet met keuken, zitje, een 2-persoonsbed, stapelbed en een eigen toilet. Rond half 8 stapten we op de fiets richting de haven van Stavoren.

Culinaire fietselfstedentocht - vakantiepark de Weyde Blick

Mosselen eten bij De Potvis

Met het uitzicht over het IJsselmeer schoven we aan bij Strandpaviljoen de Potvis. En als je dan toch in een havenstadje bent, bestelde ik een mosselpannetje met heel veel knoflook en een koud glas rosé. Oké, en ijs na met twee lepeltjes want we vonden dat we dat hadden we verdiend :).

Culinaire fietselfstedentocht - Stavoren

Dag 2 van de 11-stedenroute

Na een goed ontbijt, inclusief de Nylander kaas, en een gezellig gesprek met eigenaresse van de Weyde Blick pakten we onze spullen en vertrokken weer op de fiets richting Stavoren. We parkeren in de oude haven en haalden een frisse neus en bij de VVV van Stavoren een klein souvenirtje ‘het slokje van Stavoren’, een Friese kruidenlikeur. Na een fotosessie bij Het Vrouwtje van Stavoren en de fontein vertrokken we richting onze volgende stop, Oudemirdum.

Culinaire fietselfstedentocht - Stavoren

Haventjes en kliffen

Deze fietsroute langs de IJsselmeerkust is prachtig. Misschien wel het mooiste stukje van de fietstocht. Je komt langs de enige kliffen van Nederland (gaaf, wist ik ook niet): De  Rode Klif,  Laaksum met het kleinste haventje van Europa en het Mirnser Klif waar tientallen kitesurfers op het IJsselmeer in actie waren. Een prachtig kleurrijk gezicht. Tip neem even een kleedje mee om even een korte pauze in te lassen. Want het is zonde om hier niet even te stoppen.

Suikerbroodijs in Oudemirdum

Yes, Oudemirdum, dorpje middenin de bossen van Gaasterland! We stopten bij ijsboerderij de Bûterkamp. In de boerderijwinkel verkopen ze ambachtelijk gemaakt ijs. De romige melk komt van de biologische koeien. Hop, een dubbele bol op het hoorntje aardbei en suikerbrood ijs, mag vandaag ook :). Je komt de ijscowagen van ijsboerderij de Bûterkamp ook regelmatig tegen op de evenementen van het Flinkeboskje. Ook een dikke tip om eens langs te gaan!

Uitgebreid lunchen in Sloten

Vol tegenwind, ja die voel je ondanks de trapondersteuning ook, trappen we lekker door naar Sleat (Sloten). We gaan op familiebezoek bij de Malle Mok. Restaurant de Malle Mok is van Bjorn en Martrude, Bjorn is de neef van Wopke. Samen met Martrude (zijn vrouw en hebben ook nog eens drie kinderen) runnen ze het restaurant, waarboven ze ook prachtig wonen. Wat is dit een fijne plek, helemaal nu de zon schijnt. We zoeken een mooi plekje in de tuin en worden erg blij van de lunchkaart. Wopke neemt een flink broodje hamburger van de grill en ik een couscous salade met gegrilde groente. Op hun website lees ik dat barbecue goeroe Jord Althuizen, De Mallemok Sloten het beste barbecue restaurant van Friesland vindt, dus…. Martrude serveert er het lokaal gebrouwen biertje bij ‘de 8 fan Sleat’ gebrouwen door Brouwersgilde Sleat. Een stevig biertje, dus hier bleven we even wat langer hangen.. Ook niet verkeerd. We fietsen nog even door dit kleinste 11-steden stadje, want man man wat is Sloten mooi. Prachtige geveltjes, een gezellig centrum en vergeet niet langs de fontein te gaan. 

Culinaire fietselfstedentocht - De mallemok - Sloten
Culinaire fietselfstedentocht - De mallemok - Sloten
Culinaire fietselfstedentocht - De mallemok - Sloten

Taart in Sneek

Op naar het laatste gedeelte van onze tocht der tochten. We fietsen met een de-moeite-waard-omweg naar Sneek. We pakken het pontje bij Langweer (neem een euro mee voor de overtocht) en fietsen met de wind in onze rug naar Sneek. Volgens de lonely planet een mustsee, maar dat vinden wij uiteraard ook ;). Via de Waterpoort en de fontein parkeren we de fiets voor de Galigapromenade. Je ruikt banketbakkerij De Korenbloem al aan het begin van de promenade. Op naar de oranjekoek en een kop thee. Eigenlijk had ik ook wel trek in een Snekersoes (met soesendeeg en slagroom) of de macarons die vanuit de vitrine naar me lachen.

We hebben genoten van deze twee dagen. We leveren de fiets weer in bij mijn schoonouders en ploffen thuis neer op de bank! Zo’n culinaire tocht verdiend ook een kruisje vinden we. 

Mocht je nog puf hebben voor een extra dag of deze dag later nog eens wilt doen. Dit zijn de adresjes: 

De overtuinen van IJlst

Bij De Boer’s Bakkerij haal je, net als bij de Korenbloem, de fountain oranjekoek, ook een hele fijne weet ik uit eigen ervaring. En als IJlster tip ik meteen ook Houtzaagmolen de Rat en de overtuinen. Heel fotogeniek.

Vanuit IJlst stap je op de fiets naar Tirns. Hier vind je Thaborhoeve. Een kleinschalige wijngaard waar Friese wijnen met eigen druiven gemaakt worden. Ze hebben 2 soorten wijn; De Sinne, een frisse en fruitige witte wijn en de Warrelwyn een mousserende en frisse witte wijn. Alleen de namen zijn al  meer dan het proberen waard. Neem niet teveel wijntjes, want je moet nog een klein stukje fietsen. 

Bolsward deel 2

Op naar de laatste stop: Sonnema Beerenburg. Bij Sonnema maken ze met trots en passie Sonnema Berenburg volgens dezelfde geheime receptuur als Fedde Sonnema in 1860. Een mooie afsluiter van de culinaire fietselfstedentocht

Samenwerking

Ik mocht deze route fiets van VVV Waterland van Friesland. Een samenwerking waar ik heel blij van word en echt bij mij en mijn blog past.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!

Lees ook: Met z’n allen voordelig reizen: het Arriva groepsticket

Eropuit naar de mooiste plekjes

1 Comment

Leave a Reply