Recepten

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie in plaats van een fles wijn. Ze zien er ook nog eens hartstikke leuk uit in een mooie weckpot. Probeer het zelf en ontdek hoe lekker en origineel deze bloemkoolroosjes in zuur kunnen zijn.

(lees verder onder de foto)

Recept bloemkoolroosjes in zuur

Wat heb je nodig 

  • 1 kleine bloemkool 
  • 400 ml witte natuurazijn
  • 250 ml water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs
  • duim geschilde gember in plakjes
  • 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
  • 1 theelepel kerrie
  • Optioneel teen knoflook, blaadje laurier, jeneverbessen, komijn en / of chilivlokken.  
Recept bloemkoolroosjes in zuur

Hoe maak je de bloemkoolroosjes in zuur

Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze kort, ongeveer 3 minuten. Spoel de bloemkool koud af en zet weg. verwarm de azijn met het water en de suiker en breng het aan de kook. Wanneer het kookt en de suiker is opgelost, doe je alle ingrediënten erbij, ook de bloemkoolroosjes. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur. Schep alles in schone uitgekookte (weck)potten en laat helemaal afkoelen. Doe dan pas de pot dicht. De bloemkoolroosjes in zuur zijn in de koelkast ongeveer drie weken houdbaar. 

Recept bloemkoolroosjes in zuur

Ik maakte ook nog bloemkoolbroodjes (superlekker en gezond!) en bloemkoolsoep. Deze recepten maakte ik voor Brabantia. Je leest de recepten hier.

Lees ook eens: Maak zelf radijsjes in zuur

Producten inmaken met zuur

Het inmaken van producten met zuur is een manier om voedsel te conserveren door middel van het toevoegen van zuur, meestal in de vorm van azijn of citroensap. Dit proces kan worden gebruikt om producten te behouden, zoals groenten, fruit, vlees en vis. Het inmaken met zuur kan worden gedaan door middel van het maken van pickles of het maken van ingemaakte producten in azijn, zoals augurken in azijn of komkommers in azijn.

Voedsel langer houdbaar maken

Het inmaken met zuur is een oude manier van voedselconservering die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het proces werkt door het verhogen van de zuurgraad van het product, wat het moeilijker maakt voor bacteriën om te overleven en te groeien. Dit kan helpen om voedsel langer houdbaar te houden en te voorkomen dat het bederft.

Waar moet je rekening mee houden

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je producten wilt inmaken met zuur. Zoek een recept uit dat specifiek is voor het product dat je wilt inmaken en volg de instructies zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle spullen die je gebruikt schoon zijn en steriliseer eventueel de potten of flessen waarin je het product wilt bewaren. Gebruik altijd gesteriliseerde potten of flessen om ervoor te zorgen dat het product niet bederft tijdens het inmaken.

Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid zuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat het product op de juiste manier wordt behouden. Als je te weinig zuur gebruikt, kan het product bederven. Als je te veel zuur gebruikt, kan het product te zuur worden om te eten. Volg daarom altijd het recept en gebruik de aangegeven hoeveelheden zuur.

Bij het inmaken van producten met zuur is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste houdbaarheid en bewaartemperatuur volgt. Sommige ingemaakte producten moeten worden bewaard in de koelkast, terwijl andere beter houdbaar zijn op een koele, donkere plaats. Volg altijd de aanbevelingen voor het bewaren van het ingemaakte product om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!

Recept bokkenpootjestaart

Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…

Lees meer…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…

Lees meer…

No Comments

    Leave a Reply