Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per week op een middelbare school) gebakken tijdens de Franse week. De leerlingen hadden zoveel Madeleines gebakken, dat ze de cakejes uitdeelden. Ze waren nog een beetje warm, heerlijk! Ik had zin om deze mooie cakejes ook te maken, een mooie traktatie als je visite krijgt.
Wat lees je in dit blog?
(lees verder onder de foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Over de madeleines
Als je op zoek gaat op internet naar het verhaal van de Madeleines dan kun je bijna een boek schrijven over dit bijzonder cakeje. Ik vertelde de meiden mijn persoonlijke favoriet en paste hem een beetje aan.
Madeleine
Madeleine was een hele mooie boerin die leefde in de 18e eeuw. Ze had lange blonde krullen en werkte hard op de boerderij van haar vader. Op een dag kreeg ze onverwachts bezoek van een hertog. Madeleine had niet gerekend op bezoek en had niks voor bij de thee. Ze dook in de kastjes en vond boter, eieren, suiker, bakmeel en bloem. Met deze ingrediënten bakte ze de cakejes en serveerde ze in sint jacobschelpen die ze nog had liggen. De hertog viel als een blok voor de cakejes en voor Madeleine. Hij vroeg haar ten huwelijk en ze leefden nog lang en gelukkig. Wij bakten Madeleines volgens het recept van Rutger uit de Bakbijbel.
Welke ingrediënten heb je nodig voor de madeleines
- 3 eieren
- snuf zout
- 150 gram fijne suiker
- 1 eetlepel honing
- 150 gram bloem
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 130 gram gesmolten boter
- 1 citroen
- vanille-extract
Aan de slag om madeleines te bakken
- Doe de eieren, zout, suiker, vanille, honing en citroenrasp in een kom en klop tot een romig geheel.
- Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het rustig door.
- Smelt de boter op laag vuur.
- Als alle boter gesmolten is spatel je deze ook rustig door het beslag.
- Wanneer alle boter is opgenomen dek je de kom af met huishoudfolie en zet het beslag minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de madeleinevorm in met boter of bakspray (heel handig).
- Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Ik deed dit met twee lepels. Doe niet teveel beslag erin want dan stroomt het over.
- Bak de Madeleines in ongeveer 12 minuten gaar.
- Haal de Madeleines uit de vormpjes en laat de afkoelen op een rooster.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Nog meer lekkers maken?
Recept pasta alla norma van Bente
Sinds een paar maanden staat pasta alla norma hier regelmatig op het menu. Dat komt door Aaf en Lies de podcast (tip), hier komt het recept regelmatig voorbij….
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes met citroen en maanzaad. Simpel, snel klaar koekjes en je hebt snel een hele stapel….
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood ipv geplette boterhammen onderuit je tas. Het was toch vorige week vreselijk qua weer enzo….
Recept kokosmakronen met framboos
Ben je vergeten een cadeau te regelen voor een speciale gelegenheid? Geen zorgen, bak een flinke portie van deze heerlijke kokosmakronen met frambozen. Deze kokosmakronen zijn niet alleen…
Recept kwarkbrood met rozijnen
De tijd vliegt en voor je het weet, is het alweer tijd voor een gezellige voorjaarsbrunch! Ik hou van deze tijd van het jaar, vooral van het genieten…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Recept blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept auberginedip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Recept cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Alet
14 februari 2018 at 08:05Die zien er lekker uit Wimke!