Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En als het resultaat dan ook nog eens superlekker is, ben ik blij dat ik het weer kan delen. In dit blog deel ik het recept plukbrood. Dit weekend bakte ik een brood, maar vond het een saai brood. Ik maakte er een plukbrood van, met veeeeeel knoflook.
Tip: eet dit plukbrood dus niet een dag voordat je een belangrijke date of sportsessie hebt gepland 🙂
Recept plukbrood. Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto’s)
Lees ook: Opzoek naar nog meer heerlijke recepten? Kijk dan ook eens hier.
Wat heb je nodig voor het plukbrood
- 500 gram tarwebloem
- 1 zakje gist (7 gram)
- 325 ml lauwwarm water
- snuf zout
De ingrediënten voor de vulling
- 2 bollen mozzarella
- 8 tenen knoflook
- 250 gram gezouten roomboter
- peper
- zeezout
- handje basilicum
Hoe maak je dit recept plukbrood
Je moet even de tijd nemen voor het maken van het plukbrood. Om het deeg te maken meng je het zout door de bloem. Los het zakje gist op in het lauwwarme water. Ik kneedde het deeg met deeghaken in de mixer, maar je kunt ook met de hand kneden, heb je meteen een perfecte workout. Schenk het water langzaam bij de bloem en kneed alles ongeveer 15 minuten. Je deeg is klaar als je er een vlies van kunt trekken. Een flinke bol kauwgom. Doe wat olie in een glazen kom en dek af met plastic folie. Een schonen natte theedoek mag ook. Leg je deegbol op een warme plek (bijvoorbeeld dichtbij de verwarming) en laat het deeg minimaal 45 minuten rijzen.
Als je deeg verdubbeld is in volume, kneed je het nog een keer. Maak er een mooie bol van en doe deze in een met bakpapier bedekte vuurvaste pan. Dek af met huishoudfolie en laat nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 230 graden. Voordat je het plukbrood in de oven doet, gooi je een klein kopje water in de bakplaat (onderin de oven). Zet nu het brood in de oven, zo krijgt het brood een lekker korst en door het stoom kan je brood mooi rijzen. Bak het plukbrood in ongeveer 35 minuten bruin. Klop op de onderkant om te testen als het brood gaar is. Wanneer het hol klinkt, is je brood gaar!
Vullen van het plukbrood
Verwarm de oven voor op 180 graden. Om het plukbrood te vullen snij je het brood in de lengte en breedte. Snij niet helemaal tot de onderkant, om dat te voorkomen, leg je 2 pollepels naast het brood. Vul de gleuven met plakjes mozzarella. Plet en snij de 8 teentjes knoflook en doe deze bij de roomboter in een pannetje, voeg peper en zout toe. Smelt de boter op lage temperatuur en schenkt de gesmolten boter met knoflook over het brood. Strooi wat fijngehakte basilicum over het brood en bak in ongeveer 10 minuten bruin. Het plukbrood is klaar als de mozzarella helemaal gesmolten is en het plukbrood mooi knapperig en bruin. Serveer met een lekkere zoete aardappelsoep of tijdens een borrel met vrienden.
Heb je dit recept plukbrood gemaakt?
Is het je gelukt om een plukbrood te maken? Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat, welke vulling heb jij gebruikt? Laat je het me weten?
Brabantia ambassadeur
Bij het maken van dit brood gebruik ik producten van Brabantia, waaronder het broodmes, snijplank, pollepels, broodtrommel en pedaalemmer NewIcon. Ik ben dit jaar één van de vijf trotse ambassadeurs.
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
No Comments