Ik weet nog precies met wie en waar ik mijn eerste ijskoffie dronk. Het is 20 jaar geleden dat ik met mijn zus Marije op vakantie was op het Griekse eiland Kreta, hier dronken we iedere dag een ijskoude Frappé. Deze werd meteen favoriet. Ik heb deze brainfreezer nooit kunnen evenaren. Tot nu, ik heb een heerlijke second best variant gemaakt. En met een stevig zonnetje erbij voelt het net alsof je hem op Kreta drinkt. Nog zo’n lekker koffietje waar ik graag even voor naar de stad rijd, is de kokos cappuccino van Doppio. Een cappuccino met een dikke kokosschuimlaag. Deze moest ik proberen na te maken. En dat is bijna gelukt, echt bijna… Ik heb vier superfijne koffie recepten voor je uitgewerkt, waar je het hele jaar van kunt genieten.
Welke 4 koffie recepten lees je in dit blog
(lees verder onder de foto’s)
Kokos karamel ijskoffie
Wat heb je nodig voor 2 porties
- 4 shots (kleine kopjes) espresso
- 2 bollen vanille-ijs
- 8 ijsblokjes
- 4 eetlepels karamelsaus
- 400 ml basista kokosmelk
Hoe maak je de karamel koffie
Dit is zooo lekker zomers! Het is een hele hap en je raakt er flink vol van, maar zeker de moeite waard! Je zou het zelfs kunnen serveren als nagerecht bij een zomers diner. Maar ook gewoon op een warme dinsdagmiddag in de tuin smaakt deze ook prima.
Doe een scheut karamel in het glas. Schenk daarbij de kokosmelk en ijsblokjes. Schep een flinke bol vanille-ijs en doe deze in het glas. Giet er een afgekoeld kopje espresso bij (ongeveer 100ml). En je kokos karamel ijskoffie is ready to serve!
Tip: Ben je nog op zoek naar een goede espressomachine? De beste espressomachine vind je hier.
Dalgona koffie van Bente
Bente is nog geen koffiedrinker maar ze maakt dagelijks een ijskoffie voor zichzelf volgens een recept van TikTok. Dit heet officieel een Dalgona koffie en lijkt het meest op frappé. Het is een een Zuid Koreaans drankje wat nu hier ook een dikke hit is. Ik snap dat wel. Een heerlijke zoete dorstlesser.
Wat heb je nodig voor 1 groot glas:
- 1 zakje oploskoffie
- 2 theelepels gewone kristalsuiker
- 2 eetlepel warm water
- 150 ml ijskoude volle melk
- flinke hand ijsblokjes
Hoe maak je de dalgona koffie
Mix het zakje oploskoffie samen met het water en de suiker. Tip: als je korrels oploskoffie gebruikt ipv poeder moet je warm water gebruiken, dan lossen de korrels beter op. Gebruik een kleine garde of mixer om de koffie op te kloppen tot een zachte crème. Doe de ijsklontjes in een mooi glas, schenk de melk erbij en schep de koffie crème er bovenop. Even doorroeren (met zo’n mooi kleurrijk glazen lepeltje) en drink je Dalgona meteen op.
Lees ook: De perfecte combinatie van kokos en framboos: hemelse kokosmakronen met een verrukkelijke twist! Ontdek het recept en laat je smaakpapillen verrassen!”
Kokos Cappuccino
Deze kokoscappuccino is mijn meest gedronken variant uit het rijtje. Ik hou van de geur, textuur en smaak van kokos. Toen ik de baristavariant van kokosdrink vond moest ik deze hebben. Het melkschuim klopt heel goed en stevig op. Je hebt hierdoor echt een zomers koffietje te pakken. Het enige wat je moet doen is een stevig kopje koffie maken in je percolator of (n)espressomachine. Kokosmelk opschuimen en schenk deze samen in een mooi glas. Ben heel benieuwd wat jij van deze cappuccino variant vindt?!
Heb je deze blogs ook al gelezen? Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept. – Recept panpizza
Romige ijskoffie
De laatste in het rijtje is de romige ijskoffie, voor als je geen fan bent van kokos. De koffie is heerlijk zacht doordat je slagroom toevoegt. Wil je een light variant, gebruik dan (plantaardige) melk. Is wel een stuk minder lekker… maar dat is persoonlijk 😉
Wat heb je nodig voor 2 bekers ijskoffie
- 2 kopjes sterke koffie
- een flink handvol ijskoffie (10 blokjes)
- 125 ml slagroom
Hoe maak je deze ijskoffie
Zet met je percolator 2 sterke bakjes koffie en laat deze goed afkoelen. Klop de slagroom lobbig, lobbig is zo dik als magere yoghurt. Doe ijsblokjes in een glas, schenk de koffie erop en giet als laatst de slagroom erbij en drink meteen!
Bekijk ook eens: De Koken in Akkrum
Tip voor percolator op inductie
Kook je net als ons op inductie en werkt jouw percolator hier niet op? De adapter van Bialetti is de truc. Deze zet je onder je percolator op de inductieplaat en je zet weer een heerlijk sterke bak koffie.
Koffie recepten
Heerlijk hè al die zomerse koffietjes! Nu het zomerse weer nog. Welke is jouw favoriete koffie recept?, of heb jij een smaak die hier zeker bij had moeten staan? Deel hem hieronder! Ik maak nog even een kokoscappuccino :).
Fijne dag!
Ik maakte deze blog in samenwerking met fonQ waar ik al een paar jaar ambassadeur voor ben. Lees hier al mijn fonQ-blogs.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Mijn favourite Meraki geur
Wanneer ik bloemkool heb gekookt of de aardappelen aan laten branden, doe ik soms een beetje wasmiddel (ik…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde…
Keukenpraat en letterbox
Weet je nog dat we anderhalf jaar geleden de nieuwe keuken kregen? Het lange wachten werd beloond. De…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van…
Muziek om te delen / Smûk playlist
Eerlijk zeggen, hebben jullie al een beetje Kerstsfeer in huis? Of lukt het jullie om te wachten tot…
Creëer zelf een tuin met mediterraans tintje
Tips hoe mediteraanse planten wel overleven in een Nederlandse tuin.
6 Comments
Frank
23 september 2021 at 15:50Heel lekkere recepten Wimke, ook mooie afbeeldingen erbij – waarmee het water je al in de mond loopt. Ik heb de kokos karamel ijskoffie geprobeerd en die was erg lekker; heb hier ook nog wat vanilla extract toegevoegd.
Wimke Tolsma
29 september 2021 at 12:51Hey Frank!
Tof om te horen dat je de kokoskaramel koffie hebt geprobeerd! Heerlijk he? Die vanille-extract is een toptip! Dank!
groetjes Wimke
Cafe du jour
16 juni 2022 at 10:29Hoi Wimke, wat een heerlijke recepten allemaal! Ik moet zeggen dat ik niet eerder van de kokosvariant heb gehoord, maar het klinkt in ieder geval heel lekker. Ik ga het zeker een kans geven!
Groetjes, Anne
Wimke Tolsma
17 juni 2022 at 11:07Hoi Anne,
Oooh die moet je vandaag zeker proberen! Zomer in je koffie!
Verjaardagsgroet van Wimke
Jan
3 februari 2023 at 10:12Wow Wimke wat een leuke recepten. Ik zelf ban fan van de Dalgona koffie van Bente. Die ga ik zeker deze week eens proberen. Zeer mooie foto’s trouwens.
Notification: Operation 1.8215 BTC. GET >>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=11a90f92fb4824e97a23c59e6780e94d&
12 november 2024 at 10:02idnhvx