Sinds een tijdje baal ik steeds meer van plastic en alle spullen die we verzamelen. Ik las tijdens onze vakantie in Denemarken het boek over het Zero Wast project. Fijne tips om plastic steeds meer te bannen uit ons huishouden. Na de vakantie deed ik een poging om met mijn katoenen groentetasjes en kratten, boodschappen te halen bij de supermarkt. Het voornemen om de melk, karnemelk en yoghurt weer in glazen flessen te halen, groente in mijn fruittasjes en papieren balen rijst in te slaan. Mijn missie viel tegen. In deze blog neem ik je mee hoe je zelf wasmiddel kan maken. Succes!
Wat lees je in dit blog
- Plastic verpakking
- Zelf wasmiddel maken
- Zelf je eigen wasmiddel maken; Een stap voor stap uitleg.
- Wat heb je nodig om 1 liter wasmiddel voor de witte was te maken
- Aan de slag: Wasmiddel maken voor de witte was
- Wat heb je nodig om 1 liter wasmiddel voor de donkere was te maken
- Aan de slag: Wasmiddel maken voor de donker was
- Maak zelf een natuurlijke wasverzachter
- Voordelen van het maken van je eigen wasmiddel
- Was ophangen aan de Brabantia Linn
- Kledingrek
- Duurzamer leven; heb jij ook tips?
Plastic verpakking
Zelfs de biologische komkommer zit in plastic verpakt en glazen flessen is nog van de tijd toen de melkboer nog langs de deur kwam. Ik moest even schakelen en gooide voor de vorm maar 5 kiwi’s in mijn groentetasje. Had ik toch iets zonder verpakking mee naar huis genomen. Creatiever zijn in de missie tegen plastic is noodzakelijk. Groente en fruit kunnen we hier in het noorden bestellen bij de Streekboer (tip!), het brood van de bakker gaat weer terug in papieren zakken en ik neem geen gratis zooi meer aan wat we bij de boodschappen krijgen. Alle beetjes helpen.
Zelf wasmiddel maken
En je kunt zelf ook veel maken! Neem voor het gemak wasmiddel. Er zijn veel goedkopere manieren om je kleding schoon te maken. In deze eerste weg-met-plastic blog deel ik mijn tips om zelf je wasmiddel te maken, zo kun je ook bijdragen in de strijd tegen plastic vervuiling.
(lees verder onder de foto’s)
Ook leuk om te lezen: Zelf duurzame bijenwaskaarsen maken
Lees ook: Zelf afwasmiddel maken
Zelf je eigen wasmiddel maken; Een stap voor stap uitleg.
Je eigen wasmiddel maken is zoveel goedkoper dan de kant en klaar versie. De geur van Marseille zeep is even wennen, maar gelukkig zijn er fijne geurolietjes om je was een lekker luchtje mee te geven.
Wat heb je nodig om 1 liter wasmiddel voor de witte was te maken
- 20 gram soda
- 20 gram Marseille zeep / Sunlight zeep
- 1000 ml water
- geurolie
- rasp
- pannetje
- houten lepel
- weegschaal
- schone fles
- trechter
Aan de slag: Wasmiddel maken voor de witte was
Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Rasp de zeep en doe dit bij het kokende water. Roer en wacht tot de zeep is opgelost. Doe de soda en 5 druppen olie erbij. Zet het vuur uit en laat het wasmiddel afkoelen. Als het lauwwarm is giet je het mengsel met een trechter in de fles. Laat de fles open helemaal afkoelen. Het wasmiddel dikt flink in. Schud de fles af en toe, zodat je wasmiddel nog schenkbaar is. Gebruik ongeveer 70 ml per wasbeurt.
Wat heb je nodig om 1 liter wasmiddel voor de donkere was te maken
- 20 gram Marseille zeep / Sunlight zeep
- 1 liter water
- geurolie
Aan de slag: Wasmiddel maken voor de donker was
Laat bij het maken van het wasmiddel voor de bonte was de soda weg. Verder maak je het wasmiddel op precies dezelfde manier.
Maak zelf een natuurlijke wasverzachter
Ben je gewend aan wasverzachter? Die kun je gemakkelijk vervangen door azijn. Doe een scheut natuurazijn in het wasverzachterbakje en klaar is kees!
Voordelen van het maken van je eigen wasmiddel
- Zelf wasmiddel maken is vaak goedkoper dan kant-en-klare wasmiddelen
- Je kan de hoeveelheid en soort ingrediënten kiezen die je gebruikt, waardoor je de formule aanpassen aan jouw specifieke wasbehoeften
- Je kunt chemicaliën vermijden die in veel commerciële wasmiddelen zitten
- Je kunt de verpakking van het wasmiddel verminderen, wat beter is voor het milieu
- Je kunt een natuurlijke geur in je wasmiddel kiezen, in plaats van de geurstoffen die vaak in commerciële wasmiddelen zit.
- Je kan de formule veranderen naar de was die je gaat wassen, voor een specifieke formule voor bijvoorbeeld de bonte of witte was
- Je kan ook zelf je wasverzachter maken, waardoor je was zacht wordt zonder dat je gebruik maakt van chemicaliën.
Was ophangen aan de Brabantia Linn
We weten natuurlijk allemaal dat de wasdroger een energieslurper is. Dus ophangen die was! In de zomer hang ik mijn was buiten. Daar heb ik een handige droogmolen voor, maar op druilerige herfstdagen verandert mijn huis in een droogmolen. De truien, dekbedovertrekken, overhemden en spijkerbroeken hangen hier dan verspreidt op over de verwarming, stoelen en het traphek. Maar daar hebben we nu een nieuwe stijlvolle oplossing voor.
Kledingrek
De Brabantia Linn; het is een kapstok, droogrek, kledingrek en een mooie opberger in één. Brabantia Linn heeft een ereplek in onze vernieuwde bijkeuken gekregen. De overhemden, shirts en truien hangen stijlvol te drogen zonder knijperafdrukken. En hij mag ook blijven staan, want dit kledingrek ziet prachtig uit.
Duurzamer leven; heb jij ook tips?
Weg met plastic is een eerste blog over mijn zoektocht naar een duurzamer leven, zonder dat het suf en saai wordt. Door kleine stappen te zetten kunnen we met zijn allen sprongen maken en de afvalberg laten slinken. Brabantia is hier al een enorme voorloper in. Kijk maar eens op hun website. Wat zijn jullie tips? Laat ze hieronder even achter. Dank!
Hulp bij stomen met Brabantia
Jongens, vergeet strijken, kleding stomen it is. En ik kan zeggen, wat een…
Zandkoekjes met maandzaad en citroen
Alleen al om de geur zou je deze koekjes moeten bakken. Goddelijk! Zandkoekjes…
Warme lunch met Make & Take
Geluksmomentje wanneer je werklunch uit een warm soepje bestaat en een zelfgebakken brood…
Hoe droog jij je was?
Deze vraag stelde ik op Instagram en ik kreeg zoveel leuke reacties! Te…
Een lunch van restjes
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook…
Brabantia
Deze blog maakte ik in samenwerking met Brabantia. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij en mijn blog passen.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
13 Comments
Carola
11 november 2018 at 19:50Wij gebruiken sinds kort wasnoten. Zit geen geur aan, maar dat is prima op te lossen met wat geurolie.
Willie
11 november 2018 at 20:05Wij hebben een waterontharder laten plaatsen. Er zit dan bijna geen kalk meer in het water en daardoor is het veel zachter. Je hoeft veel minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Beter voor het milieu en portemonnee.
Ik gebruik nu alleen nog maar groene zeep en azijn.
Belinda
11 november 2018 at 20:38Ik gebruik Marseille zeep met lavendelgeur!
Belinda
11 november 2018 at 20:41Ps: en heb al jaren een groente en aardappel abonnement bij een biologische tuin hier in de buurt, alleen lokale groente van het seizoen, zonder verpakking, geleverd in een tas die je steeds weer hergebruikt
Esther
11 november 2018 at 21:59Ik heb een tip: kijk heel goed op de ingrediëntenlijst dat je geen Marseille zeep met palmolie hebt, maar ECHT 100% olijfolie. Ook hier is de palmolie doorgedrongen…
Marye
12 november 2018 at 00:38Leuke blog!
Wij doen boodschappen doen met herbruikbare tassen en groente en fruitzakjes.
Koffie zetten we met een koffiepotje, dus niet meer met cups.
En ik ben nu verder in de badkamer: menstruatiecup, houten tandenborstels, herbruikbare wattenschijfjes, papieren wattenstokjes.
De wasmiddel ga ik zeker een keer proberen.
Liesbeth
12 november 2018 at 14:43ik probeerde vorig weekend net ook voor het eerst -eindelijk- zelf wasmiddel te maken.
Met aleppo zeep ipv marseille zeep dan. Maar het is niks ingedikt. Nog zo vloeibaar als wat.
Weet niet wat ik verkeerd heb gedaan… Wel jammer.
Readkapke
14 november 2018 at 11:37Ik heb dit ook een tijdje gedaan, maar na een tijdje is de witte reus er toch weer ingeslopen . Binnenkort maar weer eens oppakken!
Trudy
30 november 2018 at 13:24Ik ben om! Mijn tweede pannetje wasmiddel staat op het vuur geweldig, deze ‘groene’ blog!!
Welke geurolie heb jij gebruikt? En met name welk merk?
Liefs, Trudy
Wimke Tolsma
30 november 2018 at 13:35Hoi Trudy,
hahah goed om te horen! Ik gebruik de geurolie van de Tuinen. En dan de Eucalyptus. Ik stap straks over naar een andere geur, heb ook nog niet de allerlekkerste gevonden. Tips hierin zijn welkom 🙂
Groetjes
Wimke
Emma
15 december 2018 at 13:20Ik ben de laatste tijd ook steeds meer bezig met duurzaamheid, dit ga ik zeker proberen als mijn huidige wasmiddel op is. Een goede tip zijn ook bijenwas doekjes, ook zelf te maken. Hier kan je bakjes voor in de koelakst mee afdekken zodat je geen aluminium of plastic folie meer hoeft te gebruiken.
nathalie
20 januari 2019 at 10:35he leuk! ik kom hier toevallig maar ben ook van citroenen en grapefruit schoonmaakmiddel aan het maken en wil ook weer meer bezig zijn zonder plastic, ik volg ook gittemary, die heeft leuke tips. Hoe houden jullie de bijenwasdoekjes schoon?En wassen jullie met/zonder shampoo je haar?En omdat er heir best veel eieren per week doorgaan, spaar ik de eierschalen op om kalk van te maken om of zelf te nemen(1/2 eetlepel per dag) of om uit te strooien in de tuin. Leuk om er mee bezig te zijn. En o ja, groente resten, daar maak ik bouillion van. Allemaal leuk!Dank voor je leuke blog!
nadia
2 april 2020 at 10:45Ik maak ook al een tijdje eigen wasmiddel, echt super! Heerlijk om allemaal eigen geurtjes samen te stellen. De azijn als wasverzachter gebruik ik ook, maar heb het idee dat dat niet zo goed is voor de kleuren, dat ze wat verbleken door de azijn. Wat is jouw ervaring hiermee? Voor nog meer plastic vrije tips en producten kun je eens kijken bij http://www.tojungle.com , allemaal toffe producten!