We branden hier veel kaarsen en dat betekend ook dat ik vaak de ramen schoonmaak. Ik verbaas me erover dat de ramen zo vies zijn. Grijs water komt er van af, dat kan niet gezond zijn. Na wat onderzoek kun je heel gemakkelijk een gezondere variant maken, bijenwaskaarsen. Geen ongezonde paraffine rook meer, geen gele aanslag op de muren en ze branden veel langer dan gewone kaarsen. Genoeg redenen om de bijenwaskaarsen te maken.
Wat lees je in dit blog?
(lees verder onder de foto’s)
Wat heb je nodig om ongeveer 5 bijenwaskaarsen te maken:
- 1 kilo pure bijenwas brokken; Ik bestelde hier de bijenwas.
- Lonttouw
- 5 lege potten (jampotformaat)
- Knijpers
- Lege schone potten
(hoe je de bijenwaskaarsen moet maken lees je onder de foto’s)
We gaan aan de slag met het maken van de bijenwaskaarsen
Maak de lege potten schoon en droog. Knip het lont iets langer dan de hoogte van de pot en klem het lont tussen een knijper in het midden boven een pot.
Zet een ruime pan water op het vuur. Verwarm de helft van de brokken bijenwas au bain marie in een andere pan. Laat de was langzaam smelten. Als de was helemaal opgelost en helder is, schenk je voorzichtig de potten vol met de gesmolten bijenwas. Om belletjes in de kaarsen te voorkomen, kun je de lege potten even voorverwarmen in de oven. Na vier uur zijn je bijenwaskaarsen klaar om te branden.
Geniet van je zonnige weekend!
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
Bijenwas
Bijenwas is een natuurlijk product dat wordt geproduceerd door bijen om hun honing in op te slaan. Bijenwaskaarsen zijn gemaakt van dit natuurlijke product en zijn een duurzame en milieuvriendelijke manier om licht te creëren in huis.
Bijenwaskaarsen
Bijenwaskaarsen zijn niet alleen beter voor het milieu dan traditionele kaarsen gemaakt van paraffine, maar ze geven ook een mooie, natuurlijke geur af. Bovendien zijn bijenwaskaarsen vaak handgemaakt, wat betekent dat elke kaars uniek is.
Er zijn verschillende soorten bijenwaskaarsen op de markt, waaronder kaarsen gemaakt van 100% bijenwas en kaarsen gemaakt van een mengsel van bijenwas en andere natuurlijke oliën. Het is belangrijk om te controleren welk type kaars je koopt om ervoor te zorgen dat je een echte bijenwaskaars koopt.
Bijenwaskaarsen kunnen worden gebruikt voor allerlei gelegenheden, van een romantisch diner tot een ontspannende avond thuis. Ze zijn ook een geweldige manier om de sfeer in huis te verbeteren en om je huis een gezellige en natuurlijke uitstraling te geven.
Als je overweegt om bijenwaskaarsen te kopen, is het belangrijk om te zoeken naar bedrijven die hun bijenwas op een verantwoorde manier produceren. Kijk ook naar de kwaliteit van de kaarsen en lees eventuele reviews voordat je een aankoop doet.
In het algemeen zijn bijenwaskaarsen een geweldige keuze als je op zoek bent naar een duurzame en milieuvriendelijke manier om licht te creëren in huis. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ze geven ook een mooie, natuurlijke geur af en zijn vaak uniek en handgemaakt. Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om de sfeer in huis te verbeteren, zijn bijenwaskaarsen zeker een goede optie.
Weg met plastic: wasmiddel maken
Je eigen wasmiddel maken is zoveel goedkoper dan de kant en klaar versie. De geur van Marseille zeep is even wennen, maar gelukkig zijn er fijne geurolietjes om je was een lekker luchtje mee te geven.
Nog meer zelfmaak inspiratie lees je hieronder
Zelf scrunchies haken
Yes, ik heb de smaak van het haken weer te pakken! Zo heerlijk…
Zelf je eigen muts haken
Zelf je eigen lichtslinger maken
Volgend weekend gaat de klok weer een uur terug (trucje als je het…
Zelf een bodyscrub maken
Eindelijk heb ik hem, een knalgele kanarie in een gouden kooitje. Ik kreeg…
11 Comments
irma
4 juni 2020 at 19:30hoi Wimke,
vraagje over de bijenwas kaarsje
op de foto zie ik nog een metalen ringetje waar het lont in zit. Hier hoor ik je niets over zeggen. Kan het ook zonder?
laat je de kaarsje in de jampot of kan je ze er ook uithalen.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet
Irma
Wimke Tolsma
26 oktober 2020 at 19:51HOi Irma,
Ja hoor dit kan ook een lontje zonder voet zijn, het is alleen gemakkelijker om dit lontje te gebruiken.
Groetjes Wimke
Willem
26 oktober 2020 at 10:43Ik begrijo niet hoe je kunt denken dat duurzaam en bijenwas samen kunnen gaan. Bijenwas is een product van de bij, die dat hard nodig heeft. Gebruik liever plantaardige was.
Wimke Tolsma
26 oktober 2020 at 19:49Hoi Willem!
Bedankt voor je reactie. Je tip om plantaardige was te gaan gebruiken is een goeie, daar ga ik zeker eens een blog mee maken. Dank. Je opmerking heb ik nog even teruggelegd bij een imker omdat ik het zeker wilde weten dat ik hiermee niet de bij zou benadelen. Dit is zijn reactie.
“Bijenwas is zeer duurzaam omdat het bijenvolk na enkele jaren het gebruikt te hebben het vaak achter laten. Het volk verhuist dan o.a. hygiënische redenen. Een imker doet dit ook door de ramen te vernieuwen in een bijenkast. En deze bijenwas is dus eigenlijk een restproduct van de imker. Vaak gebruikt hij de bijenwas voor nieuwe raampjes maar er worden ook kaarsen en andere producten van gemaakt”
Cailin
30 oktober 2020 at 14:29Hallo Wimke,
Vraagje, waarom smelt je de ene helft van de bijenwas au bain marie en de andere helft gewoon in de pan?
Wimke Tolsma
11 november 2020 at 20:33Hoi Cailin,
Dat hoeft niet hoor, het staat er misschien niet duidelijk genoeg .Maar omdat het een flinke hoeveelheid bijenwas is, verwarm je eerst de ene helft au bain marie. Dus niet gewoon in de pan verwarmen 🙂
Succes!
Virginy
20 maart 2021 at 12:50Hoi!
Heb jij toevallig ook last gehad van het ‘scheuren’ van het oppervlak als de kaarsen drogen?
Ik heb het bij elke kaars dat ik probeer en heb geen idee wat ik fout doe (ik steek de glaasjes eventjes in een lichte verwarmde oven om ze op temperatuur te brengen, maar heb het ook al geprobeerd zonder dit te doen…)
Groetjes!
Wimke Tolsma
26 maart 2021 at 14:27Hoihoi,
Wat je kunt doen is eerst het glaasje 3/4 vullen met bijenwas. Laten stollen en dan nog een laagje gesmoten was er boven op. Dit voorkomt kuiltjes en scheuren.
Succes!
Claudia Nowakowski
12 april 2021 at 17:53Hoi
Kan je deze gele wax ook een ander kleurtje geven of overheerst het geel dan toch?
Groetjes
Ilse
13 januari 2023 at 11:09Hi,
Welke lont gebruik je? op de website imkershop staan allemaal verschillende diktes, geen idee welke ik dan moet hebben. Hopelijk kun je me verder helpen.
Email: Operation 1,82359 BTC. Confirm =>> https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=b1a1ac82f108967f58660bb5493fccb5&
12 november 2024 at 10:03s88llu